Nyheter & Reflexioner

En God Jul!

Tack för i år!

Vill du komma i kontakt med en riktig Tomte?

Ring!

 

Den nya kommunallagen under Almedalsveckan.

Regeringen lade i april i år en propostion om en ny kommunallag. Riksdagen antog propositionen den 20 juni.  Lagen ska börja gälla den 1 januari 2018. Kommunallagen beskrivs som "Ett stabilt ramverk för kommuner och landsting" som ger nödvändiga "förutsättning för att hantera den kommunala sektorns framtida utmaningar."

Kommunallagen skulle kunna beskrivas som den "kommunala grundlagen". Den styr flera av de förhållanden som påverkar hur en kommun styrs. En av flera nyheter är ett förtydligande av ramverket för samspelet mellan politiker och tjänstemän.

Under Almedalsveckan i Visby genomförde vi två seminarium där nyheter i lagstiftningen presenteras och ett där den nya lagstiftningen diskuteras av en panel. Vi lovade deltagarna att lägga ut de bilder SKLs chefsjurist Germund Persson använde i sitt föredrag om lagen .  Nu får alla som vill ta del av dessa genom att klicka här .  

Vi hade också en engagerad panel där förutom Germund Persson, även Bo Dahllöf, stadsdirektör i Västerås stad, Paula Örn, Kommunstyrelsens ordförande i Ale och Magnus Hedberg, VD för JUSEK, medverkade. Det fanns ett stort intresse att få höra vad de som ska tillämpa den nya lagen tycker och tänker. Vi spelade in samtalet här och de som vill kan se videon här.


Här kan du läsa mer om propositionen .

En ny kommunallag – Vem bryr sig?

I vår verksamhet arbetar vi med att stödja kommuner i sitt arbete med att bli bättre på att hantera företagare och medborgare, att ge service. Det är inte alltid så lätt speciellt inte vid myndighetsutövning men även vid andra tillfällen behöver kommunen besluta och agera för att tillvarata intressen som inte är de som en sökande för t. ex. ett bygglov har väntat sig. För att kunna leverera en serviceupplevelse i ett sådant sammanhang blir politikers och tjänstemännens förutsättningar extra viktiga. En ny kommunallag är för oss mycket viktig att ha koll på.

 

Vi arrangerade därför ett seminarium under Almedalsveckan för 2 år sedan där utredningen en kommunallag för framtiden presenterades. I april i år kom propositionen i samma ämne en ny kommunallag. Vi har under denna tid försökt följa utvecklingen i frågan och det som har slagit oss är den i stort sett obefintliga offentliga debatten. Vi hade förväntat oss att när en lagstiftning som styr och reglerar förutsättningarna för Sveriges kommuner och landsting vilka sysselsätter någonstans mellan var 4:e och var 3:e medborgare så kanske några skulle diskutera frågan. Lagen är också något av en ”grundlag” för Sveriges kommuner och landsting och därmed en mycket stor demokratifråga.

 

SamSPELET med företagen i Alingsås.

Vi var för en tid sedan i den fina cafestaden Alingsås och genomförde vår aktivitet SamSPELET med företagen. Deltagare var som ofta i Västra Götaland företagare, politiekr och tjänstemän. Vi var i en fantastisk lokal på Grand hotell med stor takhöjd och fina kristallkronor. Det blev en mycket trevlig dag med många aha-upplevelser och en del skratt. Efter aktiviteten gjorde Företagarna en intervju med sin lokale ordförande Ken Petersson. 

Vinnarna på SKNT i Borås

Några finfina dagar i Borås har vi haft den 25-27 maj på SKNTs årskonferens. En stor mängd deltagare och i huvudsak intressanta föredrag och lite nya grepp när det gäller oss utställare. Boråsarna hade ett bra flyt i sitt program. 

Vi passade också på att dela ut lite priser... bland annat bidrog vi med första priset i golftävlingen som traditionsenligt ingick i förprogrammet. Den vinnande kommunen där blev Falkenberg. De fick ett års medlemsskap i vårt nätverk för kommunala lotsfunktioner dagligen kallat "Lotsbanken". Vi hälsar Falkenbergarna välkomna till nästa möte. Vi tror oss kunna bjuda på ett program utöver det vanliga vid den träffen.

Vi hade även en liten tävling i vår monter där deltagarna bara svarade på en fråga och lämnade sitt visitkort. Efter den sista lunchen tog vi hjälp av vår trevliga montergranne, Annica Gustafsson från Update System, för att kora en vinnare. Annica höll för ögonen och valde en vinnare. Det blev Sophie Carling från Uddevalla. Vi har skickat två biocheckar med post till henne.

Tack Borås! Tack SKNTare! Tack monterkollegor! Vi ses i Gävle om inte förr.....

Inte ett vanligt nätverk...

Under våren startar vi en tjänst för att öka kunskapsutbytet om så kallad företagslotsning. Syftet är att så många personer som möjligt i kommunen ska kunna delta på tider när det passar dem.

Vi tycker att det är viktigt att alla de kompetenser som behövs i en lotsfunktion också kan vara delaktiga i kunskapsutbytet, så vi tror att det är det första nätverket som spänner över flera kommunala kompetenser.  Läs mer.